torsdag 31 januari 2013

Vi

Kerstin Meyer var en väldigt trevlig dam som jag träffade för några veckor sedan.
Hon innehar den respektabla åldern av 84 och ingår just nu i en ny musikaluppsättning på Operan i Malmö. Det är ganska imponerande måste jag säga.
Ett porträtt om henne och några av mina bilder kan man läsa och se i det senaste numret av Tidningen Vi.




tisdag 29 januari 2013

Vad är det med mitt självförtroende?


Jag vet att jag allt som oftast brukar vara dålig på att anse mig själv som en duktig fotograf, och ganska ofta brukar jag falla in den dåliga rollen att tona ner mina bilder med en dos kasst självförtroende ovanpå allt.
Jag vet inte om jag vill kalla det ödmjukhet, att jag aldrig vill lyfta upp mina egna arbete som några mästerverk, men det kanske inte upplevs så. Kanske handlar det mer om att jag nästan aldrig blir nöjd.
Men å andra sidan så kanske den egenskapen ger mig en möjlighet att utvecklas, inte vet jag.

När jag nu under den sista månaden på året summerade mitt första hela år som frilans sedan 2004,  måste jag nog faktiskt säga till mig själv att det faktiskt trots allt har hänt något under det senaste året.
Jag tror, och hoppas att jag blivit både gladare som människa och mindre stressad, jag vet att jag med all säkerhet tillbringar med tid med mina barn och min familj än förut, jag är mindre frustrerad av att sitta i långa oändliga samtal med diverse chefer som ringer i tid och otid, och framför allt har jag insett en annan sak vad gäller mitt jobb...
Det har verkligen blivit förbaskat roligt att fotografera igen!

Att göra det man längtar efter, att se möjligheter och lösningar och framförallt få ett förtroende från ansedda magasin och duktiga redaktörer.
Det är ju otroligt vad trevligt det är att vara frilans egentligen!

Det borde vem som helst prova på om man tycker man stannat upp i både sitt bildseende, sin kreativitet  och sina journalistiska ambitioner. Frågan är om jag inte tog det här beslutet med att sluta på min fasta tjänst i exakt rätt ögonblick och det är jag väldigt glad för, även om jag inte hade det minsta planer på hur det skulle gå i fortsättningen. 

Men jag insåg att jag hade en fin familj som inte var värd att "jobba" bort.. och framför allt en fin tjej som peppade mig till det här, för det var nämligen hon som sa "Kom igen nu, säg upp dig, allt ordnar sig på nåt sätt!" och det hade hon rätt i. Allting ordnar sig väl alltid, oavsett vad som händer i livet. På ett eller annat sätt.

Egentligen har jag lovat mig själv att aldrig stanna för länge på en arbetsplats av just den anledningen att man kanske kan bli för trött och bitter. Det blev sex år på Bildbyrån, varav ett halvår som pappaledig. Det fick räcka! Sporten stod mig upp i halsen, men nu är det otroligt roligt att fotografera sport igen! 
Det mesta är otroligt roligt att fotografera egentligen!

Numera gör jag roliga jobb (oftast), och även om de inte är roliga alltid så är man glad för att man jobbar över huvud taget. 
Man tvingar sig dagligen att vara dubbelt så kreativ som om man vore fast anställd och det är ingen som hindrar mig när jag vill införskaffa mig ett nytt objektiv eller en ringblixt för den delen.
Jo, .. kanske ekonomin lite då och då.. men det är de smällar man får ta om man vill kunna vara kreativ och hitta på nya saker.
Just nu är jag inne i en ringblixtperiod igen, vilken lämnade sitt avtryck på varje jobb jag gjorde förra veckan, och så håller jag på att lämna lite film till ett nystartat magasin, som jag inte får tala mer om förrän det är dags för den tidningen att produceras.

Jag har alltid varit lite rädd för att vara en person som höjer mig själv till skyarna och tycka att mina egna arbete är bra... men ibland får man faktiskt vara nöjd och glad över 22 sidor i senaste Filter och just idag fick jag en layout tillskickad från ett annat magasin på ett nytt reportage som skrevs ut på 20 sidor. Bara en sån sak blir man ju glad av. Det får ju faktiskt anses som ganska ok...

Det är verkligen en ynnest att få jobba med bra magasin och det värdesätter jag för min kreativitet och mina ambitioner.
Och det som är extra viktigt är ju att man under många gånger får jobba med oerhört duktiga personer, både bildredaktörer och layoutare. Personer som värdesätter bild och journalistik, vill ha in synpunkter och åsikter, tar till sig och diskuterar och gör en helhet av produkten. För hur skall man annars kunna utvecklas själv ?

Ibland förstår man inte att vissa tidningar bara har tagit flera kliv tillbaka. 
Chefer lyssnar inte, redigerare lyssnar inte, alla är stressade, och kommer man med en åsikt eller förslag så inkräktar man på någon annans område och anses som en jobbig jäkel. 
Speciellt som någon annan anser att det skall se ut på något annat sätt.. än den person som faktiskt varit ute och gjort det.
Tänk vad bra alla tidningar och magasin skulle blivit om man hade en fungerande organisation där man kunde samarbeta och diskutera, utan att se sin produkt skalas ner till oigenkännlighet.
Det är nog det som är det viktigaste i hela processen. 
För alla som gillar att skapa något.

Nä, nu tar jag det där kassa självförtroendet,  kastar det i papperskorgen och trycker på knappen "Töm papperskorgen". 

Bilderna i det här inlägget då...
Porträttjobb. Författaren Lina Wolff fotograferad för Tidningen VI.
Det blev jag ganska nöjd med. ... det också.



Kultur

Förra veckan var jag i Köpenhamn och tog porträtt.
Anna, som är på bilden nedan, kan man läsa om i Dagens Nyheters kulturdel idag.


måndag 28 januari 2013

Dokumentären

Fotbollsmagasinet Offside som jag brukar jobba för har producerat en film om Anton Hysén.
Det är reportern Anders Bengtsson och duktiga fotografen Peter Widing som ligger bakom den.
Ikväll kl 21.45 på SVT1.
Läs mer om det HÄR.
och se en liten trailer här nedan.
Det här kommer nog med all säkerhet vara intressant och bra.

Kids..

...at the Zoo.
Thats my kind of boy.

fredag 25 januari 2013

Djur i Filter

I det senaste numret av Filter som kommer ut i handeln nästa vecka jag fotograferat en intervju som handlar om torsk och ett reportage på 22 sidor om falkmord i Kristianstad.
Den är bara att gå till affären och inhandla för där ju som vanligt mycket annat i det där magasinet som är intressant också!


....Och om man tittar på sidan 14 så kan man läsa om vad jag brukar hitta på under min fritid.

tisdag 22 januari 2013

Brottning eller färdtjänst ?

När jag försöker lista ut vad jag kan vara nominerad för i Årets Bild så har jag nog listat ut att det antingen handlar om Brottning... eller om Färdtjänst.
Känns som en trevlig spridning av ämnen.

Brottningen får jag dock inte visa än, men här är videon om färdtjänsten i alla fall.

måndag 21 januari 2013

Extra glad!

Just idag är jag extra glad!
Det kändes som att en nominering i Årets Bild var precis vad man behövde i dessa dagarna!

Senast jag och Åsa var nominerade samtidigt i Årets Bild var 2010.
Då hade Åsa världens största mage och plockade hem två statyer. Jag fick en och det var för Årets Sportbild så den där statyn är jag väldigt stolt över.
Just idag är en sån dag också, när man är extra glad och stolt!

fredag 11 januari 2013

Sök Stipendium

Se hit!
Kolla in det här!
Sök stipendium!

10 lax är ju inte så dumt om man vill fortsätta på ett bra projekt.
Det var vad vi kämpade genom för den där maten som inte riktigt höll vad den lovade under Årets bild.
Klicka in HÄR vet jag och läs lite mer om det hela.


torsdag 10 januari 2013

Telefonen

Satte mig och rensade i telefonen under kvällen och det tog sin tid kan jag lova.

Jag har insett att jag ganska snabbt fyller min telefon til bristningsgränsen fast å andra sidan, då vet jag ju att jag är flitig på att fotografera.
Och när jag nu ändå passade på att rensa så kunde jag lika bra plocka fram lite nya svartvita fyrkanter som jag brukar tycka är roligt att pyssla med lite då och då.







onsdag 9 januari 2013

Mexico

Check! Då var man nästan klar med alla tävlingar i år också.
Det blev en hel bunt till slut, 47 kort närmare bestämt, och så många har jag nog inte skickat in till tävlingen på många år.
Fast å andra sidan så springer det iväg med reportage och i år känner jag faktiskt för första gången att jag är riktigt nöjd med två av dem.
Det tredje har ju Anders Hansson lurat in mig på, och det där kan ju gå lite hursomhelst.

Imorgon börjar det bli dags att förbereda sig inför lite grejor som sker i början på Februari då Norrlandsdagarna drar igång.
Dit flyger jag den 8:e Februari och vill man lyssna på vad jag har att säga så borde man vara på plats i alla fall till kl.16.00 på Fredagkvällen.
Fast man gör nog klokt i att vara på plats tidigare än så, för där finns mycket inspiration att hämta.

Tills dess...
Hey ho, Mexico!


måndag 7 januari 2013

Snart klar...

Då har man satt bock och check på två av sina tre konto på Årets Bilds inläsningssystem.
Inte för att det av den anledningen blev så mycket bilder att jag fyllde tre konto men det var enda möjligheten att kunna få med olika uppdragsgivare på bilderna man knäppt i år.
Det tredje är jag fortfarande inte klar med men jag har ju en hel dag kvar så varför skall man stressa.

Antalet bilder springer iväg fort man börjar snacka reportage och av min skörd i år så tror jag reportagen hamnar på summan 3 och i runda slängar totalt 40 kort och 2 bildspel.
Jag gör debut i bildspelsklassen i år, alltid nåt, champagne på det kanske ? Man borde alltid hitta en anledning för champagne. Det förgyller liksom vardagen.

För första gången på länge är jag ganska nöjd med två av reportage jag skickat in men inga av dem har publicerats än. Det ena kommer man kunna se i Mars och de bilderna skall jag förhoppninsvis kunna lämna till magasinet imorgon, men när skall det andra publiceras då ? Det vet man aldrig. När det blir en lucka någon gång i tidningsfabriken.

Det här kortet då? Ja varför inte.
Det är vardag i Sverige också och loppisar gillar vi ju.
Julen också.