tisdag 26 januari 2010

Americanized

I Torsdags var jag på föreläsning i grannlandet som vi är länkade till med en bro och det har jag inte haft många minuter tills övers att skriva om.
Förrän nu.
Och då är det ändå inte många minuter kvar innan det är dags att nanna kudde.

Nikon hade bjudit in till Final Cut genomgång vilket var något man sett fram emot ett tag och jag insöp informationen som en kall stänkare på Midsommarafton.
Eftermidagspasset skulle förstärkas av Sports Illustrateds fotograf Bill Frakes som skulle visa hur han tog sig an den nya D3:s kameran och dess filmfunktion.
Men jag vet i fanken om det där var nåt egentligen...

När någon blir skickad tre veckor till Australien (med sin assistent) för att göra ihop en film med den nya kameran... så skall man väl inte behöva tycka att det han kommer hem med är en turist film?
Med risk för att den stora sågen kommer fram så kan jag nog säga att jag inte tyckte det här var nåt vidare... Men om ni har 6 minuter över så kan ni titta på lite fåglar, berg och solnedgångar. OK, kameran skulle ju testas i olika ljus, och kanske är jag lite hård, men borde man inte ställa lite högre krav? Kom igen, Tre veckor!!
Eller är det möjligen bara så att berättartekniken skiljer sig så oerhört från USA och Sverige (kanske Europa också) för hur ofta har vi med leende smile in i kameran i våra reportaget... eller är det vi som är tråkiga kanske? Ett leende kanske är hela grejen!
Nåväl, här är två andra produktioner som han visade.
För 25 år sedan följde han en tjej som fick benet amputerat och som han gjort en uppföljning på.

Missy Koch Billingsley from Media Production on Vimeo.

och här har vi världens största galopptävling.

The Kentucky Derby 2009 from Media Production on Vimeo.


På Kentuckty Derbyt hade Sports Illustrated 4 fotografer och totalt 60 remotekameror...
och hans assistent var noga med att påpeka att Bill är "The finish Line photographer" på alla stora mästerverk. Kul! Varför är det sån prestige i att stå där liksom?

Annars är det faktiskt alltid lika underhållande att gå på föreläsningar när det finns 150 riktiga fotografnördar i publiken som skall fråga om allt från ISO till slutartider.
En av favoritfrågorna lät så här från en herre i publiken:
- Mr Frakes, if it takes 10 hours for you to cut a movie like that, how long time do you think it will take for me if I dont know the programs, 100 hours?
- yes, maybe.

Nu kallar kudden.

Inga kommentarer: