tisdag 18 februari 2014

Ukraina

För två år sedan var jag i Ukraina och gjorde ett reportage för Offside inför Fotbolls EM 2012.
Reportaget handlade om den gamla sovjetspelaren Vadim Jevtusjenko som bla spelat fotboll i Dynamo Kiev och AIK och som år 2012 då var tränare för FC Zirka i den Ukrainska ligan.

Tillsammans med reportern Christian Daun tog vi bussen till staden Kirohovrad, ca 4 timmar söder om Kiev.
Om jag inte minns fel så stannade vi i Kirohovrad och gjorde reportaget i ungefär 3 dagar och den sista kvällen åkte vi tillbaka till Kiev för att därefter flyga hem nästkommande eftermiddag.
Vi ville nämligen lägga några timmar under den sista dagen i Kiev för att titta på fotbollslaget Dynamo Kievs legendariska hemmaplan där Vadim Jevtusjenko spelade sina matcher.

Utanför den pampiga arenaentrén med marmorstolpar hängde ett porträtt av den legendariska tränaren Valerij Lobanovskyj och precis till höger fanns en sportaffär som sålda Dynamo Kievs matchställ och souvenirer.
Det var en pampig entré till det största fotbollslaget i Ukraina.

Idag ser jag den HÄR länken med bilder av Poltikens Jakob Ehrban och hittar bilden nedan.
Så här ser det ur idag....
Protesterna och demonstrationernan i Kiev har förvandlat staden till en krigzon står det på Politikens hemsida.
Bilden ovan är tagen precis utanför fotbollsarenan och på mina andra två bilder bilder nedan kan man se hur det såg ut för bara två år sedan.

Översiktsbilden är tagen från vårt hotell ut mot arenan, den stora pampiga entrén ser man i nederkanten av bilden och den lilla sportaffären ligger precis till höger. Affären verkar inte finnas kvar längre och omgivningen består nu mest av barrikader och hemmagjorda vapen.


På bilden här under ser man hur det ser ut idag i samma område.
Starka och bra bilder av Jakob Ehrbann... klicka in på länken HÄR som sagt.

Här nere är några fler bilder som jag tog genom bussfönstret under den regniga resan in mot Kiev från flygplatsen, och utanför centralstationen när vi väntade på vårt tåg mot Kirohovrad.
Vill man se hur filmen blev under vårt fotbollsreportage med Vadim så kan man se den längst ner i inlägget.
Vadim pratade mycket om Sovjet och Ukraina och dess politiska historia... och jag undrar hur det kommer sluta i Kiev efter de här massiva demonstrationerna mot president Janukovitj.  


Om man klickar sig in på DENNA LÄNKEN så kan man också läsa om en plats i Syrien som Åsa Sjöström besökte för några år sedan, och som också ändrats drastiskt av våld och krig.

Inga kommentarer: