fredag 10 oktober 2014

OM - Ett behagligt dårhus

Igår spelades det fotbollslandskamp och vill man referera till Zlatans skada i den franska ligan så var jag av en händelse iväg med reportern Alexander Piauger och gjorde ett fotbollsreportage i södra Frankrike för några veckor sedan.

Tillsammans åkte vi till Marseille för att skriva historien om ett av Frankrikes största ligalag, Olympique De Marseille.
Det var också tillsammans med Alexander vi gjorde reportaget om den franska fotbollsskolan Clairefontaine men det där repet har ju två år på nacken nu.
Marseille, som var Europas kulturhuvudstad 2013, har lika många segelbåtar parkerade i hamnen som bilar runt en mindre svensk stormarknad, och på stadens gator var det en lika vanlig syn att se en person vandra runt iklädd fotbollslagets matchställ som en turist sippade rosévin i kvälllskymningen.

På de mindre strandremsorna fann vi Marseilles lokala strandliv där besökarna trängdes om sanden vid vattenkanten.
Det lilla nöjesfältet som låg en bit från centrum samlade den lokala befolkningen som åkte karuseller och spelade på chokladhjul medan stadens arbetarkvarter bara låg några hundra meter därifrån.


Marseille är således inte bara bohemiskt och riviera utan har under de senaste åren kantats av både ett högt antal mord, droghandel och gängbråk. Precis som Alexander nämner i reportaget så vill en majoritet av Frankrikes befolkning, precis som i Rio De Janeiro, att militären skall gå in och rensa upp bland stadens knarkkarteller.

Fotbollslaget Olympique de Marseille däremot, vilket till skillnad från Zlatans Paris Saint Germain, är ett av få lag som inte är uppköpt av en stenrik oljemiljardär, satsar istället på att utveckla sina egna unga talanger för att nå framgång.  Men laget har under de senaste decenniet istället kantats av skandaler och har bara vunnit ligan en gång under de senaste 21 åren.
Till denna säsong anställdes den argentinska tränare Marcelo Bielsa, som även går under namnet "El Loco", och som bla gjorde skäl för sitt galna smeknamn den gång han öppnade dörren med en skarpladdad handgranat när några supportrar tog sig in på hans tomt.

Under lagets första hemmamatch för den här säsongen besökte vi den nybyggda Stade Velodrome men hemmapremiären på den nybyggda arenan gick dock inget vidare.

Mer om matchen, Bielsas galna tränarhistorier, och hela det här reportaget kan man läsa på 20 sidor i reportaget "Ett behagligt dårhus" i det senaste numret av OFFSIDE.  
Om man är mer intresserad av fotboll så kan man även läsa den franska ligatabellen och se att Oympique Marseille som på beställning tagit över ligans förstaplats från Zlatans Paris Saint Germain.Inga kommentarer: