fredag 21 februari 2014

Finalen

På Söndag kan man se Sverige i en ny olympisk final i ishockey.
Min första bevakning av en sådan gjordes under OS i Turin 2006.
Då blev det Guld till Sverige.
Av någon anledning blev jag ensam på den där finalen från Bildbyrån och eftersom jag knappt bevakat ishockeyn tidigare i turneringen så jag hade inte riktigt koll på de exakta fotopositionerna.
Det blev av någon anledning som så att jag stod på läktaren hela finalen och rusade bara ner till rinken de sista fem minuterna.
När kalaset var slut blev vi inskickade på en röd matta för att fotografera prisutdelningen och det enda som vi fotografer gjorde helt fel i var att vi tydligen traskade runt lite för mycket på isen under prisutdelningen. Fotochefen gick i taket och var på väg att kasta ut oss allihopa... men när sändningen väl var över så var det tydligen inga problem att traska runt lite som vi ville.

Jag minns mest att Foppa och Sundin blev glada av att jag frågade efter en bild och poserade med sina guldmedaljer.
Tidningen med bilden ligger kvar därhemma i en låda någonstans och den fanns på Aftonbladet förstasida dagen efter. Jag minns att det ovanför spelarnas huvud stod Aftonbladet, 8 kr, följt av texten GULD!! publicerat i nedankant av bilden.
Exakt så såg Aftonbladets 1:a sida ut dagen efter.
Inga annonser, inga puffar för andra artiklar. Bara bilden och rubriken.
Bilden på Sundin och Forsberg slutade i en av de snyggaste och roligaste publiceringarna jag haft.
Min andra olympiska final var i Kanada 2010.
Då blev det guld till Kanada och jag och Joel Marklund får fortfarande gåshud av vår lilla film som vi filmade innan finalen startade. Den filmen kan man av diverse olika rättighetsskäl inte visa upp på något forum.
Det var en fin tillställning det också men det var svårt att få en biljett till den matchen minns jag så jag var tyvärr förpassad till läktaren under hela den matchen också, även under prisutdelningen.
Det var inte riktigt lika kul utan svensk deltagande, men en final är alltid en final.

Jag var så otroligt trött efter alla bussresor till alla olympiska arenor så jag minns att jag slumrade till lite i en periodpaus och bestämde att jag istället skulle köra en av perioderna på bara en 1/15 del sekund för att göra något annat.
Sydney Crosby avgjorde tillställningen i Sudden death och det var just bilden på honom som blev lite rolig när jag bara freestylade runt lite med långa slutartider.
När vi var i Kanada på så var det trots allt även då två svenskar som intog isen efter finalen, och jag ångrar att jag inte fraktade hem lite is i en burk.
Joel marklund, glöm inte att ta en liknande bild på Söndag!


1 kommentar:

Peter Holgersson sa...

Kul att se! O så lite han såg ut, han Boden-praktikanten!