lördag 12 juli 2014

Brasilien 73 - Pressfolk... vilka lallare.

Det är inte klokt vad pressfolk har dålig koll på sin omgivning.
Det enda de gör är att lalla runt bredvid spelarna, säga nej på alla önskemål och sola sig lite i glansen över att styra en presskonferens.
Det finns ju dem som är otroligt duktiga och hjälpsamma också, men det borde ju rimligtvis vara en självklarhet. De är ju där för pressens skull och för att göra förutsättningarna så bra som möjligt, både för texten och bilden.
Det är ju just därför de har titeln "press-officer".

Vi kan ta häromdagen som ett exempel på några riktiga lallare som kunde konsten i att förstöra en hyfsad symbolisk bild under detta VM.

Brasiliens superstjärna Neymar skulle ha presskonferens och en del fotografer hade, liksom jag själv, tagit plats lite längre fram för att få en bild på Neymar när han kom in genom draperiet med den brasilianska loggan lite snyggt drapererad på väggen bredvid.

Det är kanske inte världens bästa bild, men ganska talande i sammanhanget och bilder från podiet med reklamblaffor i bakgrunden är inga höjdare.

Exempel på bild från podie. Inte så kul.

Vi hade tagit plats här istället.
Här tänkte några av oss att vi skulle få en snyggare bild på Neymar men se... här kommer lilla pressgubben och ställer sig framför Neymar när han är på väg.


 "Oj, flytta på dig gubbe! Du kan inte stå där" skriker alla fotografer som suttit där framme och väntat i en halvtimme för att få en lite bättre bild på Neymar och inte en kavajprydd pressgubbe.
 "Oj då, står jag i vägen!" tänker pressgubbe och tar ett steg upp för trappan innan han verkar tycka det är ett betydligt lämpligare alternativ att ställa sig framför Brasilien-loggan.
Och se där, där kommer ju Neymar lite fint samtidigt, och har man tur kan man skymta hans ben och tröja där mellan pressgubbens ben.

"Jag går ut här till höger, då står jag inte i vägen, för jag antar att de inte skall ha med vår fina tjusiga Brasilien logga på bilden, som så tjusigt står fint placerad bredvid en skadad Neymar"
 "Så ja, bra. Det där löste jag galant. Mitt i loggan står jag men det var nog ingen som bekymrade sig om det. Dags för presskonferens!"

Vid slutet av presskonferens dök det upp ytterligare några personer som hängde vid sidan och verkade inte ha några större uppgifter att utföra förutom att stå och hänga och göra ingenting.
Fotograferna som fortfarande satt kvar tecknade tydligt till dem när det började närma sig slutet.
Ja, ni ser ju hur teckenspråket ser ut då man försöker förklara och mannen till höger verkar ge sken av att han förstår.
"Ni som står där vid kanten, ni håller er därborta under hela tiden Neymar går ut. Och ni går inte fram! "
"Jaja, visst visst" verkade vara svaret vi fick tecknat och tydligen hade de där lallarna förstått symboliken i bilden fotograferna ville ha.

Och här kom så Neymar haltande när presskonferens led mot sitt slut.
Den första presschefen hade nu förstått galoppen och avvek direkt innan han ens närmat sig Neymar vid utgången men de andra kunde liksom inte riktigt hålla sig därifrån.
Här stannar Neymar och gör tummen upp och det var ju ingen jättekul bild det där, men ni ser ju här till höger hur lallarna ändå sticker in sin skinnjacka och vill vara med på ett hörn.
 Och sen började han så smått gå haltandet bort mot draperiet och lallaren till höger som varken jobbar, eller gör något viktigt tycker bara det känns väldigt bra att kunna studera Neymar på en meters avstånd istället för två vilket hade varit betydligt mycket bättre.

Och så skall själva bilden komma...
Brasiliens storstjärna Neymar lämnar VM bakom sig, skadad, Brasilien har åkt på en storsmäll mot Tyskland och den här bilden kan ju bli väldigt symbolisk i det här sammanhanget.

Här börjar han närma sig utgången och ni ser ju bara på lallaren här bredvid.
Han kan liksom inte hålla sig...trots att vi verkligen påpekat förut att han verkligen skall hålla sig på sin kant.

Och se här nedan...här kommer så hela gänget!
"Nu har väl fotograferna fått vad de skall ha" tänker de och precis när Neymar drar undan skynket och man ser hans Neymartröja försvinna ut, så finner man inget olämpligt i att helt enkelt traska rakt ut i bilden.


Pressfolk och kavajprydda herrar utan funktion.
Lallare är de allihopa och konsten att förstöra en bild klarar de av.
Det vara bara att börja beskära bilder så gott det går och tonläget på mina brasilianska fotografkollegor var allt annat än snällt.
Det var det sista vi såg av Neymar under detta världsmästerskapet.
Fina kavajer i alla fall.
I say no more.

Inga kommentarer: