tisdag 30 september 2014

Stenmark, Björn och remotekamera

Den här bilden nedan lånar jag av tillåtelse från fotografen Björn Larsson Ask som under många år var en av Sveriges främsta fotografer.
Han vann Årets Fotograf 1992, Årets Bild 1979 och fick till och med Stora Journalistpriset 1969.
Han var alltså med ett bra tag i de berömda gamet och var kreativ som få.

Björn var en finurlig fotograf i många bemärkelser och tittar man på bilden nedan som är tagen någon gång på 70-talet tror jag, så ser man redan där att han faktiskt redan då var långt före sin tid.

Här är det inte Go Pro kamera som gäller utan ordentliga prylar som monterades fast på Ingemar Stenmarks skida och enligt Björn själv så var det bara 1 bild som blev lyckad av det här, men det räckte nog på den tiden.
Björn till vänster alltså och Stenis till höger.
Fina grejor det där.
Jag hade förmånen att jobba tillsammans med Björn Larsson Ask under några somrar på mina vikariat på Svenska Dagbladet i Stockholm runt 2002-2004 och det var alltid lika roligt.
Man märkte att han brann för fotografi, ville visa bilder, titta på bilder, berätta långa historier och allt det där ville man ju höra när man var en ung vikarie från Skåne.

Jag minns speciellt en del gånger när han öppnade några lådor han hade i arkivet med bilder och började visa och och berätta.
På en av bilderna han visade satt Paul McCartney på ett hotellrum och framför sig på bordet hade han två glas.
"Det ena var mitt" sa Björn, "Paul Mccartney hade frågat om vi inte ville ha varsin drink så medan vi intervjuade honom så han bjöd oss på varsin grogg, så funkade det på den tiden..."
Och det var ju inte mer med det, där satt han liksom och drack en grogg med Paul McCartney.

En annan gång visade han bilder från när han klev av flyget tillsammans med The Beatles och han var den enda fotografen som flög med dem i planet när de skulle landa i Sverige.
När alla andra fotografer tog bilden nedanför flygplanstrappan så stod han själv precis bakom the Beatles på trappan när de gick ut.
Det var väl ca 10-12 år sedan han berättade de här historierna för mig så det är mycket möjligt att jag inte minns dem alldeles exakt men nästan.

Men jag minns även den här.... när han berättade att han efter att ha fotograferat Rolling Stones under en konsert på Stockholms Stadion, runt 1972 tror jag, och därefter körde runt med sin bil en sväng på Östermalm på kvällen.
Några timmar efter konserten såg han så Mick Jagger strosa runt på gatan i sin ensamhet med en lapp i handen.
Han körde fram, vevade ner rutan och frågade vad han gjorde.
Mick visade en lapp med en adress och svarade att han letade efter en adress till en "chic" här på Östermalm.
"Hoppa in då så kör jag dig" svarade Björn, som då berättade att han skjutsade Mick Jagger i sin bil till en donna någonstans på Östermalm. Då blev Mick glad.

Det var nog inte mer lättjobbat rent tekniskt på den där tiden, men de där historierna han berättade går inte av för hackor. Björn bor numera i Thailand med sin fru men uppdaterar sitt Facebook-konto flitigt med både nya och gamla historier.
Själv minns jag bäst de där historierna han berättade om Beatles och Rolling Stones från 60- och 70-talet.
Det måste varit en lite roligare tid det där ändå.


1 kommentar:

Björn Larsson Ask sa...

Daniel !
Tack för din retrospektiva historia ! Mycken underhållning och intressant att läsa.....Jag har inte Stenmarks adress, har du mejla denna historia till Ingemar./Björn