onsdag 26 november 2014

Champions League


När det här året nu börjar gå mot sitt slut så kan man summera att det blivit en del fotboll i år, men eftersom jag gillar fotboll så vore man ju lite korkad om man skulle klaga på just den där punkten.

För en del år sedan spenderade jag ungefär halva mina arbetstid på diverse Champions League-arenor och när man fotograferar fotboll så frekvent så tror man inte att man kan få för mycket av just den där sporten.

Men allt har ju sin tid så att säga....

Att gå på svenska fotbollsarenor, eller för den delen utländska sådana, ca 3-4 gånger i veckan, blev lite för mycket av det goda, som man så lustigt kan säga i sådan här sammanhang. 
I år har jag varit på några enstaka allsvenska matcher och MFF:s champions league-spel i Malmö.
Till det där kan man visserligen lägga till en och en halv månad på VM i Brasilien, (det var ju visserligen inte champions league) men den mängden känns mer lagom för att man skall längta ut till fotbollsplanen på jobb igen...

När man inte fotograferar fotboll så ofta så är det ju genast lite trevligare och roligare igen.
Speciellt som det ibland också kan se ut som man styrketränat armarna och burit runt på en massa stora objektiv, trots att man inte släpat på en bråkdel av lika mycket kameraprylar som man kånkade runt på för en del år sedan.

Se bara nedan så en fotbollsfotografs överdimensionerade underarmsmuskler skiljer sig enormt från andra fotografers.

Nåväl, för några år sedan kunde det ju se ut så här när man kånkade runt i Europa på en massa Champions League fotboll.

Lionel Messi kunde ena dagen bättre på sin målskörd i den där tureneringen genom att sätta en boll i nätet bakom den svenska målvakten Johan Wiland i FC Köpenhamn.

Och Lionels fd svenska klubbkamrat Henrik Larsson var ju så framgångsrik i den där turneringen att han fick möjligheten att både kyssa medaljen och höja pokalen under ett år.

Och när Larsson lirade champions league för Manchester United så passade han även på att vila ögonen när han äntrade planen....

Hans yngre klubbkamrat Cristiano Ronaldo var ibland på besök i grannlandet Danmark och då kanske man kunde säga att han under den perioden inte hade sin allra poppigaste eller modernaste frisyr.

Tillsammans med Messi jagade Ronaldo målrekordet och bara för någon dag sedan tillhörde det den här mannen som hade tryckt in 70 mål under sina matcher i den där turneringen.
Här spelar han mot något franskt motstånd.
Om han gjorde mål minns jag inte, men numera spelar han i en fotbollsklubb i Qatar.

Allt som oftast var det ju annars en hyfsad målfabrikation när man besökte den där arenan i Madrid och det var ju ganska trevligt rent bildmässigt får man ju säga.

Men även om portugisen Ronaldo låg nära att tangera det där rekordet så hann den lilla argentinaren före, och jag måste nog ändå säga att jag hade lite mer tur med mål under de gånger jag besökte just det där katalanska laget för några år sedan.

Markus Rosenberg som numera är ganska het i Champions League representerade även klubben Ajax i samma turnering för ett antal år sedan. Då sprang han med bollen framför ansiktet.

Bra jobbat Daniel, fotografiskt nytänkande så det förslår, en sådan bild har man aldrig sett förut...

En annan som spelat i Ajax är den långa Z och när hans italienska klubblag Inter ställdes mot annat motstånd än italienskt, var man ibland även på plats på den där arenan i Milano.
Då var han populär bland de italienska fansen och lite kortare hår hade han också bland annat.
Man kan väl då pepåeka att de där poppiga frisyrerna kanske inte ens nått Italien heller vid det laget.

Markus Rosenbergs nuvarande klubb Malmö FF som jag numera bevakar är desto lugnare.
Här matchtränas det på Malmö Stadion i ett fint och lugnt tempo och även om vi fotografer har ett blått polisband att trängas bakom, samt endast 15 minuters att tillgå för bilder, så är det lite skillnad från de stora klubbarna.

Malmö stadion har ju visserligen sett sina bästa år och våra 15 minuters mediatillång under träning är det inget att säga till om. 
Så är det i Champions League världen.
Och det får helt enkelt bli så bra som det kan bli.

Det enda dilemmat under dessa dagar verkade vara om gräsmattan på den riktiga arenan skulle hålla måttet och det verkade ju lovande när man rullat in både traktor och skottkärror under gårdagen för att underhålla de gröna stråna.

Just detta faktum verkade det italienska laget inte vara så nöjda med och valde istället att rulla boll i Turin innan de endast tog en kvällspromenad i sina italienska kostymer på Malmögräset.

Det spanska laget som var på besök för några veckor sedan tog däremot tillfället att träna på arenan och det var ju trevligt att se de här stjärnprydda emblemen även i Malmö.

Däremot gick det inget vidare i själva matchen där det lokala laget hade lite otur med stolpträffar, tröjdragningar och diverse annat som inte gick lagets väg.
 
     

Men ikväll blir det nya bollar så att säga...(även om de spelat med samma under varje match.)
Det italienska laget står på den andra planhalvan och har Malmö FF ordentlig otur så kan det bli sista Champions League matchen på länge.

Men för hela stadens skull så hoppas man att det kan se ut som det gjorde mot det grekiska motståndet.
Jag skall dit ikväll. Ska du ?
Inga kommentarer: