tisdag 19 maj 2009

En tur i parken

När man ibland tröttnar på förluster från det himmelsblå laget som tillhör vår stad så är det oerhört uppfriskande att kunna bege sig till det fantastiska fotbollsmecka som finns där på andra sidan sundet.
Jag och Tyckaren (som han kallas i en annan blogg nära dig) behagade inte ens rulla dit med bilen utan njöt igår istället tåget och en behaglig promenad genom denna ljuva sköna stad innan vi äntrade fotbollens mecka i vårt grannland.
Parken i Köpenhamn.
Inne på denna arena har jag fått uppleva några av mina mest rysliga fotbollskamper, (och då menar jag inte de värsta), utan de som gett mest ståpäls, som Gunde Svan skulle uttryckt det.
FCK-Manchester United, Danmark-Sverige, FCK-Bröndby, Danmark-England, FCK-Ajax... osv osv...Visserligen ger varje liten kamp med FCK ståpäls när ungefär 40.000 vitklädda supporters instämmer i samma tonfall till den officiella FCK låten som jag bjuder på lite längre ner i detta inlägg.
Bara privilegiet att komma till denna arena och träffa de trevliga danska kollegorna som jens Dresling på Politiken, vars blog du hittar HÄR och mannen på bilden nedan, Per Kjaerby och Anders Kjaerby.
Per Kjaerby kan stoltsera med att vara det danska landslagets officiella fotograf sedan 1978 (fint år för övrigt) och enligt ryktet hamnar hans landskampsstatstik i runda slängar runt 300 matcher.
"Flest landskamper i Danmark" har han sagt, och frågan är om det finns någon som slår honom.
Här sitter han under gårdagens derby mot Bröndby och tycker att det påminns om gamla tider som han uttryckte det.
Inga reklam skyltar framför fotograferna.
Ungefär som 1978 !
Med förutsättningarna att spelplanen igår befolkades av totalt sex stycken svenska lirare och tillika fyra stycken andra brassar och kanadensare som kickat boll i Allsvenskan så var det inte svårt att få välkända nyllen på bilderna. Men om man återgår till parkens ypperliga stämningshöjare så vet danskarna precis vilket recept de skall använda sig av för att vi som befinner oss på plats skall få den där hårresande feelingen inför en stundande fotbollskamp.
Förutom att det från Carlsbergs bryggeri går en pipeline under marken till arenan (vilket kanske inte är så klokt alltid), så låter det så här inför alla landskamper på nationalarenan...
Ljudet lär nog inte vara på topp, men annars... lyssna och njut.
Och titta på din arm samtidigt.
Håret kommer resa sig.
Så här lät det inför Danmark-Sverige 2007...
Allsång i Parken.
Under samma match hade Johan Nilsson på konkurrenten problem med solen och för den som inte visste kan man införskaffa prima solskydd på IKEA.
Tänk dock på att lägga mycket gult i bilden.. den har en tendens att dra en aning åt det blåa hållet.För några år sedan var jag och den sk låtsasjournalisten över och träffade Marcuc Allbäck som var bejublad stjärna i klubben.
När vi begav oss hemåt igen över bron kom vi båda överens om att Köpenhamn skulle vara den ultimata staden att var proffs i. Mysigt som sjutton, nära hem till Sverige, god öl, och tio gånger högre lön än fotbollsligan på andra sidan vattnet.För övrigt så bjuder jag på ytterligare ett youtube klipp.
Så här låter det inför varje FCK match.
Troligen så inbjuder kanske inte allsången på dettta videoklipp till gåshud och eftersom man kanske inte heller hör vad de sjunger så har jag valt att citera de första raderna ut kampsången här nedan:
Bara i Danmark kan man sjunga så här mina vänner...
Bara i Danmark....

""Det er kampdag klokken den er kvart i bold

Jeg tager FC – trøjen på

Og selv om tøsen tigger om et søndagsknold,
så siger jeg nej nu må jeg gå...
Nu er der kun en ting der tæller,
det må enhver da kunne forstå
Her eksisterer kun FC"

9 kommentarer:

Mark Hanlon sa...

Satan vilket långt inlägg, lite ketchupeffekt över det ; )
Schysst portträtt på Allbäck!

Daniel Nilsson sa...

Tack Mark!
Ja, ibland så bara rinner texten ut liksom! haha!

FotoMix-bloggen sa...

Bra variation i det här "lite längre än vanligt"-inlägget, och fina bilder som vanligt. Snygga flippisar Allbäck hade på sig.
Keep it up
/Daniel

Claes Hall sa...

Parken???? Var du inte på Olympia igår??? Du måste ha blandat ihop något eller dig själv eller.... äsch, jag vet inte
(Konstig värld man lever i)

Daniel Nilsson sa...

ja.. haha.. men jag skrev inlägget på Måndagen efter att jag kom hem från Olympia. Då hade jag varit i parken dagen innan...

Vi ses ikväll på malmö stadion, eller var det igår, eller kanske imorgon? =)

Mattias Johansson sa...

Förrgår var väl imorgon, eller, ojdå... jag spillde visst?

Hoppas allt är bra med dig och familjen?

Daniel Nilsson sa...

Imorgon är en annan dag (eller match) som man brukar säga...haha!
Allt fint här Mattias... själv också hoppas jag?
//Daniel

Mattias Johansson sa...

Oooojaa!
Snart får jag komma ner på korvkväll, och ta ett glas eller två, dock inte den nu i maj. Hälsa.

Låtsasjournalisten sa...

Tror inte jag hittade en enda sär skrivning!
Men jag måste döda en myt som jag själv blivit så besviken över att den inte är sann.
Det går inga pipelines till Carlsberg.
Istället kör Carlsberg dit två tankbilar (det var tre innan en viss match mellan Danmark och Sverige för ett par år sedan) som man kopplar på en ledning som sedan går runt hela arenan.
Fantastiskt det med, men inte direkt till bryggeriet.

I övrigt står jag fortfarande fast vid att Köpenhamn är den perfekta staden att vara fotbollsproffs i.