onsdag 13 augusti 2008

Fotografer

Fotografer kan liknas vid flockdjur. De lever ofta i flock, går samma väg, sitter på samma plats och bär på en enorm mängd tekniska prylar. Alltså leder detta således till att de flesta har ryggar som ostbågar men trots detta så fortsätter de att släpa. Men OS är fantastiskt!
Ena dagen sitter man bredvid en indier som vrider på någon gammal kamera, nästa sekund bredvid David Guttenfelder på fäktning, en tredje dag trängs man med italienare som vill ha bild på sin guldmedaljör och man råkar hamna i vägen och ibland har man tur och hamnar bredvid någon svensk kollega. På OS är ungefär 15-talet svenska fotograf och nästan 1500 utländska.
Så här kan det se ut på en helt vanlig dag på simning.Här samlas man kl 8 på morgonen för att sitta och vänta tills loppen börjar kl 10. Sen får man inte lämna sin plats förrän passen är slut och medaljerna utdelade. Ungefär vid 12-snåret.
När loppen simmas ser det ut så här mitt emot läktaren. Då pekar alla strutar mot vattnet och bränner av salva efter salva. Lyckligtvis så skriker publiken annars hade man nog bara hört en jävla massa kamera smatter.
Så här ser det ut på fotboll.Här sitter Tomas Oneborg på Svenskan och Jack Mikrut på gårdagens fotbollsmatch. Och här är min glade vän och goda kollega Jonas Ekströmer på konkurrenten Scanpix. Jag och jonas , vi är aldrig konkurrenter. Häromdagen bjöd han mig på en halv macka när jag höll på att svälta ihjäl. Jonas han är alltid glad han. Vi har varit i Ryssland, Tunisien och Tyskland ihop på resor, men nästan aldrig setts i Sverige. Synd, för Jonas e kul han! och avslutningsvis en riktig klassiker. ja va ska man göra när man sitter där i shuttel bussen på väg till ännu en arena.Annars blev dagen stressig värre. Simning på morgonen, sedan direkt pang på fäktning, slänga sig på bussen till handboll, plåta sista tio minuterna. Fixa bilderna på väg i bussen mot bågskytte. Fixa resten av bilderna på väg till MPC. Middag. Trött som f-n. Sliten.
Promenad mot sen kvällsbild med dagens silvermedaljör. Tog en promis med Lars Dareberg. Fick gå runt hela OS-området för att hitta tillbaka. Det blev en taxi. Har fixat iväg ALU-nisse till fotboll i annan stad imorgon. Skall bli skönt att slippa han lite.
En kollega myntade några visa ord idag. Ett OS är som att befinna sig på hundra VM samtidigt. Där är Sim Vm, där är fotbolls vm och där spelas nästab US Open i tennis. Han har så rätt. Ena dagen plåtar man Rafael Nadal, nästa Michael Phelps, den tredje Ronaldinho (inte ännu dock), och så fortsätter det. Bara världens bästa. Varenda dag. Satan va fint.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Danne !

Det är alldeles extra speciellt då vi ser dina fina bilder i tidningarna !
I kväll på tv 4 var du i bild också då silver Gustav gav intervju !
Det hade varit kul att få uppleva ett OS i verkligheten ....!
Dina föräldrar

Teklan sa...

Daniel gamle vän!
När man inser att man tillhör det där strutsgänget som alla knäpper på samma sak exakt samtidigt, springer som små lemmlar efter minsta lilla kändis, kan man inte annat än skratta lite....
Det är i alla fall roligt att läsa din blogg, du är så skön.
Du verkar ju få springa som en tetting mellan alla arenorna. grymmt att du lyckas få med dig bra bilder från varenda ställe!
Ha det fint och få inga diskusar i ögat.
Kram från emma

jaroslaw sa...

Kul med alla dessa fotografbilder!
Varje gång jag hamnar i situationer med många andra fotografer kan jag inte låta bli att fotografera fotograferna, glömmer nästan det jag skall fotografer. Snygga bilder.

Daniel Nilsson sa...

Jag ske se upp för diskusar.. och spjut också för den delen! Ja visst är det kul att plåta fotografer! Det blir ju alltid så snyggt på bild!