söndag 31 augusti 2008

Mer OS

Foto: Donald Miralle
...som nu har lagt upp sina OS-bilder på sin hemsida under Portfolio-Beijing 2008.
Träffade honom ett par gånger under OS och han nämnde att det inte var lika lätt att komma så nära nu när han inte jobbade för Getty längre. Nu var han "som en av oss" som fick hålla sig lite längre bort, bakom alla andra stora byråer. Fast det verkar ha gått ganska hyfsat för honom ändå. 

torsdag 28 augusti 2008

Helt sanslöst!

Svenskt skolfoto erbjuder nu eleverna att få slätare hud, finare färger, vitare tänder, bort med acne osv.
Extreme Makeover på skolfotot!!!
Idealet skall således vara att År 2008, hade varenda människa samma hudton och bländvita tänder på skolfotot.
Varför gör man en sån här sak?
Måste man knäcka elever med attt visa att du faktiskt inte kan se ut som du gör, utan vi måste fixa dig för att du skall kunna spara ditt skolfoto för all framtid.
"Men på skolfotot plockades ju mina finnar bort, du kan väl fixa det till tidningen också".
Hur är föräldrarnas reaktion? "Ja men visst, du är ju inte så snygg nu, men på skolfotot var du ju fin i alla fall."
Kolla på länken här.
TV-Programmet Extreme Makeover stod verkligen för allt jag ogillar. Alla måste se ut på ett speciellt sätt för att passa in och känna sig nöjda. Nu har det kommit till skolfotograferingen.

måndag 25 augusti 2008

Back in reality

Skönt att vara hemma, byta blöjor på lillgrabben, se tillbaka på vad som varit och speciellt se fram emot ledigheten.
Nu är det skönt att packa ner kamerorna och stor-telet i lådan och bara spana på vad andra fotografer har för sig.
Min gode vän Magnus Wennman har varit i USA och det är som vanligt allltid "top class" på hans produktioner som man säger i Japan.

Kolla HÄR för att se hans mästerverk från valdemonstrationer i USA.
Foto: Magnus Wennman /Aftonbladet

Sist men inte minst

Roligast på OS!
Kanske var detta fenomen inget nytt för flaggstångsexperter eller metorologer som kan utse väldigt lokala stormar, men dessa lokala vindbyar har i alla fall undgått mina ögon innan detta OS startade. Någon mer än jag som lade märke till roligaste grejen på OS.
Flaggstänger med inbyggd vind i toppen.... du skojar säger de flesta, men se själva!

Flaggorna på väg upp.... Vindstilla!
Tyget börjar närma sig toppen... En lätt bris börjar framstå...Väl på toppen... Full storm!

lördag 23 augusti 2008

UNPUBLISHED!

Praktikant-Joel och ALU-Nisse. Må de små glinen klara sig ensamma de två sista dagarna.
Inne i det innersta heliga. Gräset.

Ju fler kockar ju bättre peking anka.
Fotografer.Praktikanten, a.k.a K-JO!
Usain Bolt och jag under en privat fotosession.
Lars D och Danmarks-Dresling. Lars D försöker hålla sig vaken.
ALU-nisse bevisar att han fortfarande skulle platsa i högstadiet.
Någonstans kramar Michael Phelps sin mamma.
AB-jerker, Konkurent Janne och hundra andra fotografer. Lars D lämnar in apparaterna. Check and Clean som man säger.
Flamman.
Rullande videokamera. Lysande uppfinning. Verkligen.K-JO snyltar ur ALU-Nisses McD påse...
...och är nöjd med bedriften.
Sommar OS?

Flinke Flinck på AB spanar Tennis.
Security.

David Burnett o DN-Jonas.
Dn-Jonas, Svd-Oneborg o Mikrut.

I´m Outta Here!

Den gamle och bollen

42-årige Dunder-Jörgen visade att gammal är äldre och tvålade till den 39-årige Kroaten med makabra bollkonster. Fantastiskt! Hoppas att han tar medalj, Jörgen. Det hoppas nog alla. Han klämde till med ett rejält vrål och kaninskutt efter matchbollen och självfallet skall den förlorande kroaten gå rakt förbi med sin rutiga tröja. Ser nästan ut som att Jörgen skall attackera honom för övrigt.
Sista dagen för mig idag, sen lämnar jag in handduken. Då tror man att man skall hinna med både det ena och det andra, men man hinner knappt ens med ens det ena. Kameror skall lämnas in för cleaning, kameror skall hämtas, nycklar skall lämnas, skåp skall tömmas, filmer skall hämtas, bilder skall lämnas in, väskan skall packas, och allt skall göras.Där har var för övrigt min sista arbetsdag på ett halvt år, sen stundar pappa ledighet. När jag ser min gode vän Lars Dareberg bege sig ut för ett pass på friidrotten så är jag av någon anledning inte avundsjuk. Två storstrutar släpar han med sig och säkert några sändare också! Men så brukar han ju också plocka hem guldkornen! Det ska bli skönt att slippa släpandet. Speciellt för ryggen som säkert kan behöva en rejäl knäckning hos naprapaten. Det verkar däremot vara flera svenskar som är avundsjuka på mig när jag nämner att jag skall åka hemåt.
- Fy satan va skönt säger de flesta och jag kan bara instämma.
Nästan fyra veckor on the road skapar en viss hemlängtan och även om man missar en semifinal med Jörgen så gör det mig absolut ingenting.

torsdag 21 augusti 2008

Panorama



Har fräst iväg några rullar med panorama kameran som jag släpar med mig och det märks att det var länge sen man stoppade film i kameran. Det är ju betydligt omständigare att hålla reda på. Saknar två rullar redan men hoppas att de ligger på hotellet. Kodak har vänligheten att stå för scannings arbete så det är bara att komma hit och logga in på deras burk där korten snällt ligger och väntar. Vad ska man ha de här bilderna till ? Ingen aning. Bara kul att göra nåt annat.

Surt

För första gången på tre dagar stiger jag upp när klockan tutar och det var bly i både hjärna och ben kan jag tala om. Morgonen började strålande med ett rejält ösregn medan jag väntade på taxi och det fortsatte i samma veva som det startat även om jag lämnade stan och flög en timme i något väderstreck som jag inte har någon aning om. När guldet blev till brons och kameran blev till en sur disktrasa är summeringen av denna näst sista dag för min del i detta OS.
DN-Jonas och AB-Jerker flippade ut totalt när de stod där på kajen och väntade på seglebåtar. Jag antar att de nog har spenderat för mycket tid i Kina, ville visa upp sina tjusiga kulörer på regnkappor eller kände sig stela och helt sonika kände för att köra att litet Work Out pass där på kajen. De fördrev i alla fall tiden på något sätt.Segling. Kul. Verkligen bildmässigt.Är nu tillbaka på basen i Peking och väntar på de små dvärgarna som såklart roffat åt sig båda husnycklarna när deras boss smet iväg tidigt på morgonen. Undrade just vad det var som luktade lite konstigt, och inser att denna fotoväst knappast kommer gå att sälja som väldoftande Wunder Baum när detta mästerskap kommit till sin ända.

onsdag 20 augusti 2008

Sova sova säng säng

Nu börjar det bli segt. Jag hade längtat efter den enda soffan som fanns på press centert ända sedan jag sov min förmiddagslur på pressbussen, men insåg att fler än jag var i samma behov av en skön sovplats. Nu sover folk. Och de sover överallt. På soffor, golv, på datorer, kameror och allt annat som kan tänkas användas som huvudkudde när ögonen sviktar. Nu går de flesta på Low Battery kan man säga. Eftersom soffan var tagen fick jag ta till vad som fanns. Och så kommer det en såndär smygarfotograf från nån skvallerblaska och väcker mig med sitt kamerarasslande precis när jag drömde att jag var hemma och lekte med familjen i trädgården.
Kolla här vad jävlig han är. Man får inte ens sova ifred.

Usain Bolt hamnade i Guinnes rekord bok och jag antar det gör honom glad. Som vanligt hade Bildbyråns team placerat ut sig strategiskt genom ALU på läktaren, Praktikanten på golvet och jag själv bland några jamaicanska sångare som troligen skulle få sig en kram när han hade kammat hem guldpengen. Lätt! Han luktade värme, den där bolt. Som om han precis hade sprungit eller nåt.Fritz hoppar stav. Det gick sådär för Sverige.Dagens Turistbild: Svettiga som djur, trötta som jag vet inte vad, men vi var bara tvungna. Bildbyråns team framför vår arbetsplats de senaste dagarna. kråkslottet, eller va det nu heter.

Federal International nånting...

Självfallet så blev det tungt imorse och för andra gången på lika många dagar så vaknar jag av att någon bankar på dörren och skriker "Housekeeping". Varje morgon blir jag lika förvånad över att de anländer med sopkvasten så tidigt som 07.15 tills jag tittar på klocka nummer två och inser att den är betydligt mer än så. Klockan har inte ringt på två dagar. Eller så är det jag som stängt av den i sömnen. Lyckligtvis har jag inte missat något av större vikt och trots detta har jag masat mig upp vid 9-snåret. Imorgon blir det värrre. Då MÅSTE jag gå upp.
Gjorde ett jobb på stan idag och tyckte sedan att jag behövde svepa i mig en het svart kopp med java för att vakna till medan jag tog plats på MediaBuss 13 riktning kanotsjön. Hann dricka två klunkar hett innan jag somnade in som en liten björn i ide. En timme senare. Framme. Höll fortfarande en full kopp kaffe i samma näve, men aningen kallare. Stötte på min lustiga kollega Fredrik Sandberg på konkurrenten och det här är första gången vi ses på ett jobb som är mer än -30 grader. De två senaste åren har vi kamperat ihop på bandy VM i sibirien och Moskva. Detta event är betydligt hetare... i mer än en bemärkelse.

Federal International De society international Rowing Federataion.
Sandberg och jag gissar på att det inte luktar hallon i denna organisation.

Tidigt

Fan, man vet att man kommer hem alldeles för sent till hotellet när personalen säger "good morning" när vi kommer hem. 

tisdag 19 augusti 2008

Innerplan vaddå?

Fast vad ska man egentligen med en innerplansväst till?
Kolla in Daniel Svensson på Barometerns bildspel från Kallurs lopp!
Kanon bilder... från läktaren! Kolla det här!

Skärpan är tillbaka!

Äntligen! Säger jag och citer Gert Fylking rakt av utan att ens fråga om lov!
Under detta olympiska spelet här i Peking har jag tvivlat på min förmåga att ta skarpa kort och nästan insett att det här med skärpa inte riktigt verkar vara min cup of tea. Det har tom gått så långt att jag faktiskt har undrat om jag är helt okapabel att trycka in skärpeknappen medan jag skjuter mina skott, men kanske insett att det inte behövs någon större kunskap för att klara av en sådan enkel sak. Gjorde slag i sak för en gångs skull och släpade med mig både kameror och dator till kameraservice här på MPC. Visade bilderna på burken och oskärpan som de hade.
- Titta, sa jag till honom! Not Sharp!
- Yepp, thats the problem with that camera, säger snubben som faktiskt då rent ut sagt plockar fram den stora sågen mot sitt eget märke.
In med kamerorna på lagning. IGEN. Fixa skärpan på den här skiten säger jag, annars går jag över till er konkurrent 20 meter längre bort. Och det var inget tomt hot. Jag gick dit direkt.
De lånade gladeligen ut massor med kameror och gluggar och de sågade inte sitt eget märke.

Praktikanten fick nöjet att klämma på sig Pool västen som förstagubbe och inledde med att se allmännt fövrirrad ut med en startlista i näven.Man kan ju tro att han borde känna igen Stefan Holm utan startlista fast med praktikanten kan man aldrig vara säker, med tanke på att han under kanoten idag plåtade Ukraina (Gul och blå) under hela loppet. Jag och sändar-Lars stod på utsidan och förbarmade oss över gubbarna på innerplan som använde långgluggar trots att de nästan kunde känna på fabriksmaterialet på mattan. Praktikantentn skärpte tills sig och fick några hyfsade kort och även om jag såklart körde med fel kamera (den oskarpa) under min tid med innerplans västen så blev det med vidvinkel.Johan Wissman kutade på under 400 snabba och även här gör jag ett misstag som troligen är mitt sista under detta OS. Jag använde den oskarpa igen. Det gör jag aldrig mer om.Kvällen avrundades med en snabb "läskedryck" på Tibet Hotells filial the banana Bar och trots att vi skulle vara hemma tidigt så blev det inte så. Dagen inleddes däremot med vågen. Det hjälpte föga. Damerna fick stryk i handboll.

måndag 18 augusti 2008

Att anlägga en brygga

Antingen så gillar fotografer att ligga nära varandra eller så har de bara ett minimalt utrymme att dela upp på ungefär en aning allt för många personer. Så här snyggt trängdes och kramades fotograferna på "andra sidan" under simningen på Triahtlon. Vi stod ganska luftigt på vår sida och kunde i alla fall andas, men det var baske mig knappt för i luften eldade solen på som aldrig förr och jag överdriver inte om vi svettades mer än triathlon utövarna. När vi står och väntar på loppet och några av de tekniska snubbarna på andra sidan placerat ut sina fjärrstyrda manicker på bryggkanten så kommer den sista snubben upp-bubblande. Tydligen en som fått VIP-plats från fotobryggan och så klart bara kan ligga och mysa i vattnet och ro hem den ena bilden efter den andra. Utan att trängas.Dagens Triathlon. Simning, cykling och springning i infernalisk hetta. Jag själva stod bara för promenader, men så blev det också en rejäl runda eftersom man gärna vill variera sig i sitt bildskapande. När loppet var slut satt jag nästan och nickade till vid burken när jag fixade korten, och insåg att det var bättre att åka bussen tillbaka till MPC. Bra val. På bussen fick jag sova i 50 minuter till. Hade det inte varit så jävla mycket AC i bussen så hade jag sovit riktigt kungligt. Nu drömde jag att jag sov i en frysbox.Sedan var det dags att inta fågelboet för första gången sedan invigningsdagen och det kändes som att återse en kär gammal vän, även om det var lite mer kulörer och tingeltangel senast jag var där. Det första jag plåtade tog slut redan efter några sekunder när häcken slog i häcken och så låg hon på häcken. Tråkigt.Annars hände det ju också annat. Världsrekord av Isinbajeva i stav. Musse hoppade vattengrav och några glada jänkare knep trippelmedaljer.Imorgon studsar Holm upp på nya gastronomiska höjder och det återstår att se om vad den lille kan bjuda på i medaljväg. Har Sverige nåt guld att hämta så lär det hoppas hem imorgon.